#YourHealthMatters

Mentale veerkracht

Mentale veerkracht of weerbaarheid is het vermogen in ieder van ons om om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en/of stress. Veerkrachtig zijn, is een waardevolle eigenschap want het helpt je om proactief te zijn in  moeilijke en veranderende omstandigheden.

Gezondheid is ook ontspannen. De mentale gezondheid in balans houden is voor steeds meer mensen geen evidentie meer. Dat bewijzen ook de cijfers van de laatste Gezondheidsenquête: één op de drie Belgen (32 procent) heeft last van stress, voelt zich gespannen en gedeprimeerd of kan niet slapen door grote zorgen. In 2006 was dit nog 26 procent.

Uit onderzoek kwam naar boven dat niet alleen fysieke inspanning, maar ook ontspanning belangrijk is voor de medewerkers van Az Damiaan. Zo gaf 57% van de werknemers aan dat ze niet altijd goed slapen. Ook dit aspect werd in het gezondheidsbeleid opgenomen.

Slaap en recuperatie

Zo organiseerden we alvast een workshop rond slaap en recuperatie. Zo kregen onze medewerkers niet alleen nuttige tips om beter te slapen, maar ook heel wat extra informatie over het belang van voeding voor je slaapritme, een goede slaaphygiëne enzovoort. Medewerkers die nachtshiften draaien, konden zelfs rekenen op individuele begeleiding.

Verbindend communiceren

We zoomen ook in op veerkrachtig communiceren. Hoe kunnen we met z’n allen leren om voldoende positief en begripvol met elkaar om te gaan? Hierbij focussen we ons op de volgende drie punten:

  • Versterken van de mentale veerkracht
  • Beperken van de mentale stress
  • Bevorderen en verbeteren van de communicatie in de teams

Me-time en zelfzorg

In een online gezondheidsscan gaf 35% van onze medewerkers aan last te hebben van langdurige, negatieve stress en nood te hebben aan meer ‘me-time’ en zelfzorg. Daarop hanteerde de arbeidsarts de zogeheten UBOS (Utrechtse Burn-out Schaal) om te meten in welke mate het personeel stress ondervindt, uitgeput raakt en risico loopt op burn-out. Medewerkers met alarmerende scores kregen de kans om hun resultaten te bespreken en worden doorverwezen voor individuele coaching bij de externe preventieadviseur voor psychosociale aspecten (PAPS).

Gewapend tegen stress

Kort samengevat zet Az Damiaan in op de mentale gezondheid van het personeel door middel van:

  • Workshops om werknemers te informeren over stress en zelfzorg zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen;
  • Een groep van vertrouwenspersonen waar werknemers makkelijk bij terechtkunnen met vragen of problemen;
  • Een tool om stress en burn-out te herkennen (in samenwerking met de arbeidsgeneesheer);
  • Een emotioneel ondersteuningsteam om collega’s op te vangen.