#YourHealthMatters

Stoppen met roken doe je niet alleen

Als roken is een verslaving wordt, lijkt stoppen vaak onoverkomelijk, ondanks de mogelijke gevolgen die het rookgedrag heeft op iemands gezondheid. De Vlaamse Overheid lanceerde daarom een campagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten, omdat men weet dat het stoppen met roken onder begeleiding veel grotere slaagkansen heeft. Als Rookvrij Ziekenhuis doet Az Damiaan sluiten wij ons hier bij aan en willen wij de hulp van een tabakoloog zeker mee aanprijzen.

Verslaving of afhankelijkheid begint als je niet meer zonder de consumptie van een bepaalde stof kunt, zelfs wanneer je weet dat die schadelijk is voor je gezondheid…

Nicotine is de voornaamste oorzaak van de rookverslaving. Maar andere chemische stoffen die aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken de werking van nicotine.

Enkele feitjes over roken

Stoppen met roken is een goede zaak: voor je gezondheid, voor je omgeving, voor je portemonnee. Kortweg voor een gezonde toekomst! Er zijn daarnaast nog andere redenen om te stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidsrisico’s die je als roker neemt over de gezondheid en de toekomst van je omgeving; ook kinderen en niet-rokers roken passief mee, wat ook zeer schadelijk is voor de gezondheid. Vrouwen die zwanger zijn of vrouwen én mannen die een kinderwens hebben, stoppen ook best met roken.

Rokers hebben vaak schrik van de nadelen van stoppen:

  • de ontwenningsverschijnselen
  • mogelijke toename in gewicht
  • het niet meer kunnen omgaan met stress of angstgevoelens

Tabakologen kunnen, door de opleiding die ze genoten om hun erkenning te krijgen, helpen bij deze drie grote nadelen, om zo de motivatie hoog te houden en de slaagkansen hierdoor te verhogen. Door de individuele werking kan geanticipeerd worden op mogelijke valkuilen en wordt er samen nagedacht over mogelijke alternatieven. Is een stoppende roker bijvoorbeeld bang om geconfronteerd te worden met rokers in de omgeving, zal er in de rookstopsessie nagegaan en ingeoefend worden hoe hij of zij hier best mee kan omgaan.

Op de website www.tabakstop.be staat alle informatie over roken en stoppen met roken. Er worden allerhande hulpmiddelen aangereikt en er is de mogelijkheid om in contact te komen met een professional die kan begeleiden en ondersteunen bij het stoppen.

Op de website https://rookstop.vrgt.be/geregistreerde-tabakologen kunnen de contactgegevens gevonden worden van alle erkende tabakologen in de regio

Rook jij zelf of heb je iemand in jouw omgeving die rookt? Wil je graag stoppen? Neem dan zeker eens een kijkje!

Bron: www.tabakstop.be

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email