#YourHealthMatters

Nutri-Score: een nieuw voedingslabel

In het kader van de week van de diëtist, die loopt van 18 tot 22 maart, nemen de diëtisten van AZ Damiaan de Nutri-Score onder de loep.

De Nutri-Score is een voedingslabel dat de consument sinds het najaar van 2017 kan terugvinden op verschillende producten. De Nutri-Score is een combinatie van kleuren- en lettercodes. De score wordt toegekend binnen een bepaalde productgroep om aan te geven welke producten gezonder zijn dan andere. Deze score wordt toegekend op basis van een algoritme dat werd ontwikkeld door het Franse Nutritional Epidemiology Research Team .

“Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste voedingswaarde (te beperken).”

Dit algoritme weegt positieve eigenschappen zoals het gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten af ten opzichte van negatieve eigenschappen zoals het gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet, natrium (o.v.v. zout) om te komen tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste). Deze score leidt tot een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste voedingswaarde (te beperken).

Voorbeelden van goede / minder goede keuzes

Momenteel is er in Europa geen verplichting om een voedingslabel te gebruiken. Frankrijk heeft in 2017 zijn keuze voor de Nutri-Score officieel doorgegeven aan de Europese Commissie en ook België en Spanje kiezen ervoor.

Ondertussen hebben sommige fabrikanten en supermarkten in België, zoals Danone, McCain, Delhaize, Colruyt, Carrefour en Intermarché al enkele producten voorzien van het label of gebruiken ze het in hun webwinkel of app.

Gebruik de Nutri-Score om producten uit dezelfde categorie te vergelijken en de betere keuze te maken op het moment van aankoop. Je ziet aan de hand van de code en kleur welke producten je regelmatig kan eten en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon.

Dit betekent echter niet dat vanaf nu enkel nog maar producten met Nutri-Score A of B mogen, of dat producten met Nutri-Score D of E helemaal gebannen moet worden. De Nutri-Score wordt namelijk altijd berekend per 100 g of ml, zodat producten makkelijk vergeleken kunnen worden. Maar niet alle producten worden in dezelfde hoeveelheden gebruikt. Denk maar aan olijfolie: olijfolie heeft een D-score, maar tijdens een maaltijd gebruik je nooit 100 ml. Een bereide maaltijd kan een A-score hebben, maar je eet er meer van dan 100 g.

Daarnaast blijft het belangrijk om de adviezen van de voedingsdriehoek in het achterhoofd te houden om een gezond en duurzaam voedingspatroon op te bouwen:

  • Eet in verhouding meer voedsel van plantaardige dan van dierlijke oorsprong
  • Geef de voorkeur aan weinig of niet bewerkte producten
  • Vermijd overconsumptie en verspilling
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email